Dacă lacul de unghii te poate îmbolnăvi de cancer, l-ai mai folosi ?

 

Trăim într-o lume toxică, aceasta este realitatea tristă a zilelor noastre. Tot mai mulţi copii sunt expuşi acestui asalt toxic care ne înconjoară din toate direcţiile. Scriu acest articol, pentru că am văzut tot mai multe fetițe cu unghiile ojate și oarecum mi-am adus aminte de copilărie. Mama mea nu se dădea cu ojă, ca să nu fie nevoită să suporte lacrimile mele de supărare, că eu nu am unghii vopsite. Nu aveam oje sau lacuri de unghii ” la vedere” așa că nu existau nici tentații. Dar acum, când e o modă să ai unghii lungi, pictate, rotunde, ovale, french sau stiletto, cum să nu îî faci și fetei tale manichiura? Explică-i că nu e bine, că fetițele nu au unghiile vopsite, din moment ce tu o faci și așteaptă-te să te și înțeleagă NU..așa zic și eu! În urmă cu ceva timp, foloseam ojă simplă și chiar și ojă semi-permanentă pentru a avea manichiura îngrijită și pentru că era comod. Dar curiozitatea m-a împins să citesc despre cum poate să reziste o ojă 7 zile pe unghii sau un gel 3 săptămâni și de ce, și atunci m-am oprit să le mai folosesc.

 

 

 

 

Aproximativ 13.000 de substanţe chimice se utilizează în industria cosmetică şi numai 10% din acestea au fost evaluate în privinţa sigu­ranţei. În urmă cu 10 ani, ojele de unghii conţineau cu precădere cinci substanţe care prezentau un risc înalt de intoxicare a organismului, printre care, dibutilftalatul (DBT), formaldehida, toluenul, xylenul şi camforul sintetic. Cu toate că legislația internațională s-a schimbat și că foarte mulți producători de cosmetice au fost nevoiţi să renunţe la cele cinci substanţe chimice, specificând în mod clar pe eticheta ojelor de unghii «5- free», acest lucru nu s-a produs cu adevărat. În anul 2012, FDA a evidenţiat că majoritatea ojelor de unghii conţineau DBT, form­aldehidă sau toluen, deşi etichetele acestor produse cosmetice specificau exact contrariul.

 

Așa că vine următoarea întrebare: de ce să ojezi unghiile copilului tău? De ce-i să-i faci rău cu bună știință?

 

Plămânii şoarecilor, distruşi

 

Cum să privim senini rezultatele unor cercetări privind efectele grave ale particulelor de dioxid de titan adăugate în hrana șoarecilor? Aceleași nanoelemente se adaugă și în pasta de dinți și în gelul de unghii, în oje/lacuri,topcoat-uri, basecoat-uri: nanoparticulele de 20 nm au produs inflamarea plămânilor animalelor de laborator.Utilizarea nanopar­ticulelor se face la scară tot mai largă, în condițiile în care nu se cunosc decât foarte puține lucruri despre impactul lor asupra sănătății, dar s-a demonstrat faptul că pot să cauzeze diferite forme de cancer.

 

Peste 1500 de branduri de oje conțin TPHP

 

Într-un studiu ştiinţific, cercetătorii Universităţii Duke şi ai Environmental Working Group au identificat prezenţa metabolitului TPHP (triphenyl phosphate) în organismul femeilor la 10-14 ore după aplicarea ojei pe unghii, această substan­ţă constituind un perturbator al sistemului endocrin.

O altă substanţă controversată este hidroxidul de aluminiu, care se acumulează în timp în organism, iar numeroase studii ştiinţifice îl asociază cu prezenţa bolilor neurodegenerative, una dintre acestea fiind chiar demenţa. Cei mai mulţi dintre copii au obiceiul de a băga degetele în gură, iar ingerarea acestor substanţe chimice poate perturba tractul gastrointestinal, sau cauza probleme la nivelul ficatului sau al rinichilor.

Lacul de unghii este un produs cosmetic care atrage prin culoare și strălucire. În cazul în care pe etichetă apare unul dintre compușii următori, este bine să nu utilizați produsul respectiv formaldehyde, toluene, phthalates, formaldehyde resine, camophor, parabens, triphenyl phosphate. Oricare compus din cele șapte categorii indicate este toxic pentru organismul uman. De la acțiune iritantă asupra pielii și atac direct asupra sistemului nervos, până la ftalați, parabeni și trifenil fosfați, promotori ai cancerului în organismul uman, toți acești compuși chimici prezintă pericol major de toxicitate. Se absorb ușor la nivelul pielii și atacă sistemul endocrin.

Din păcate, suntem înconjurați de otrăvuri, pe care corpul adulților și, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar şi prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat și, deseori, ireparabil.

 

Alegerile ne aparțin, așa că, dacă nu pentru noi, măcar pentru copiii noștri, să le luăm pe cele corecte!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

March 18, 2019

Please reload

Archive
Please reload